torsdag 20. oktober 2011

Syvende kurskveld 18.10.2011

Kveldens tema: konkurranse trening!

Det er viktig å på forhånd ha trent inn rutiner for hva som skal skje på konkurranse. Da vil både du og hunden din være trygg og selvsikker på konkurranse.

Om vi plutselig må stå i ringen og vente i 5 min pga at tidtakingssystemet er nede, så gjør ikke det noe, for det har vi trent på. Da vil vi beholde roen og kan starte på samme måte som om vi hadde gått rett inn i ringen og startet.

Før konkurransen er det viktig å:
  1. Lufte hunden.
  2. Varme opp hunden og forsåvidt også eier. Minst 20 min.
    1. Burleker.
    2. Omvendt lokking.
    3. Sirkelarbeid.
      1. Belønne med godbit eller leke, alt etter hva som fungerer for din hund.
      2. Oppvarmingen skal få hunden skjerpa og fokusert på deg.
      3. Gir hunden opp eller ned alt etter hva den trenger.

Lene bygget en bane til oss:
Fant ut at det er jammen ikke lett å tegne bane!



































Siden det var konkurransedag så var Linda ringsekretær/opproper, Christiane var dommer og Lene og Tinka var forstyrrelse. Vi fikk startnummer, varmet opp og kom til "oppstillingsringen" før start.

1 gang:
- Gikk inn i ringen med kontakt med hunden, INGEN av hundene reagerte på Lene og Tinka! som forstyrret, satt hunden i "bli", tok av båndet, gikk ifra og belønnet "bli"en. Gikk ut av ringen.

2 gang:
- Gikk inn i ringen med kontakt med hunden, belønnte når dommer Christiane blåste i fløyta, uansett hvor langt inn i ringen man var kommet, å gikk ut av ringen igjen. 

3 gang:
- Gikk inn i ringen med kontakt med hunden, skulle ha høyre foten vår ved en markør som Lene hadde satt opp foran første hinder og hunden i "på plass". Tok av halsbåndet, "bli", gikk ifra og belønnte "bli"en.

4 gang:
- Gikk inn i ringen med kontakt med hunden, Lene og Tinka greide ikke å forstyrre noen. Tok av halsbåndet, "bli" og gikk ifra. Gikk banen eller deler av banen.

DIESEL: Gjorde det veldig bra! Han ble på "bli"ene og ble ikke forstyrret av Lene og Tinka, selv når de gikk helt oppi! Jeg hadde ikke trodd det skulle gå så bra, for han var veldig ufokusert i oppvarmingen og skulle bare snuse på alt annet. Men når vi stillte oss opp med banen hadde han fullt fokus på meg.
Eneste han "reagerte" på var at han ikke fikk godbit når jeg bøyde meg ned for å ta av båndet, hehe. Han snuste fælt etter denne godbiten i hånda som ikke var der. Men det gikk fint, han ble sittende selv om det ikke kom godbit.

Forklaring til banen:
Det kan være lurt å lage seg "checkpoint" i banen, slik at du ikke blir stående iro og se på hunden løpe og glemmer ut hvor du skal være. Da har du noen faste punkt som du vet du må komme deg til.

Setter hunden i "bli" foran 1, går bak hunden og fram på hundens venstre side. Viser hunden fram til 3 og løper i en ben linje til 5. Da skal hunden hente 4. Checkpoint vil være bak 5. Etter 6 kan du enten ta et bakbytte eller et framforbytte fram til 7. Send inn i 8 og løp til siste vinge på 9. Dette kan også være et checkpoint. Ta opp serpentinarmen (Sving i tunellen og sving inn i hinderet etter = 2 svinger = serpentin) når hunden er i svingen på tunellen, bytt arm og vis med foten at hunden skal over hinderet idet hunden kommer ut av tunellen. Still deg i midten av hinderene og gå 360 grader rundt og til slutt over 12.

DIESEL: Når vi skulle gå banen delte jeg denne opp i to deler siden vi ikke kan slalomen enda. Gikk fra 1 til 5 og så belønnte. Så gikk vi opp til 7 og fram til 11.
Det begynte med at jeg gikk fram på feil side av Diesel, dvs høyre, som jeg pleier å gjøre. Gikk tilbake, belønnet med en pølsebit siden det var min feil, og rundt Diesel og kom på venstre side av ham. På den første delen skulle jeg springe i en ben linje fra 3 til 5. Da var jeg veldig spent på om Diesel faktisk tok hinderene,  det gjorde han. Belønnte etter 5. Merker at jeg er veldig usikker på om han faktisk hopper og tørr liksom ikke løpe fra ham enda. Men det kommer med treningen, når vi begge blir sikrere.

Gikk så opp til 7 og satte han i "bli" der. Sendte ham inn i 8 og løp til 9. Jeg er for sen med å bytte arm i serpentinen, så det må jeg bli kjappere på. Sånn at Diesel ser men gang hvor han skal. 360 graderen gikk ikke første gang, da sprang Diesel bare under 10. Han er ikke sterk nok og har ikke teknikken inne for å hente seg inn i så korte svinger. Lene bygget ned den ene siden og da hoppet han. Belønnte etter 11.

Forskjell på serpentin og treadle bruk:
Serpentin etter:
- Slalom
- Tunell
- Felt

Bena dine skal stå i den retningen du skal videre.

Treadle:
Bryter linja til hunden for så å sette en ny. Kan brukes viss hunden kommer fra et hinder med en tunell inngang rett etter, den skal ikke inn i den første tunellåpningen men den andre. I treadle så beveger du kroppen i et fast mønster.

Bakbytte:
Jeg har problemer med at Diesel enten suser avgårde over hinderet eller ikke hopper i det hele tatt. Da er det ikke så lett å få trent på bakbytter. Fikk et råd av Lene: Bruk lavt hinder, hold hunden i halsbåndet og ha hunden helt inntil hinderet. Slipp hunden over og ta byttet ditt. Slipp leken med vingen som er den veien dubyttet til.
Har ikke prøvd det ut enda så vet ikke om vi får det til i praksis.

Ett annet tips også er å bruke klubbens respitter som konkurranse trening til offentlige konkurranser. Kan trene på "bli" eller momenter i banen som hunden syns er vanskelig. Det gjør jo ingenting om du disker i  disse konkurransene. Viss du ikke har som mål om å vinne i klubben da:)

Alt i alt en veldig kjekk kveld!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar